Hva er Hordablæsten?
En regionkorpskonkurranse er en musikkonkurranse der skolekorps, generasjonskorps, ensembler og solister, fra det geografiske området Hordaland konkurrerer mot hverandre. Konkurransen gir korpsene en mulighet til å vise frem sine musikalske ferdigheter. Korpsene framfører et program som vurderes av profesjonelle dommere. Korpsene får poeng basert på musikalitet, teknisk ferdighet, samspill, dynamikk og tolkning av musikken.
Disse konkurransene er ofte delt inn i ulike divisjoner eller klasser, avhengig av korpsets nivå eller aldersgruppe. Regionkorpskonkurranser fungerer også som en viktig sosial begivenhet, der musikanter fra forskjellige korps kan møtes og lære av hverandre.
Norges Musikkorps Forbund Hordaland er ansvarlig for konkurransen, og har med seg flere korps i prosjektgruppen for å gjøre den tekniske gjennomføringen. Hordablæsten følger til enhver tid et reglement som er vedtatt av NMF Hordaland sitt regionstyre. Påmelding gjøres gjennom program.no. For oversikt over spilletider og annen relevant informasjon, last ned programmet for arrangementet i appen program.no.
Derfor er du med i Hordablæsten!
Hordablæsten har lang historie i vår region og er årlig et attraktivt arrangement for regionens korps, solister og ensembler. Vi ønsker at Hordablæsten skal være et samlingspunkt for korpsglede og engasjement i miljøet og bidra til utvikling, mestring og felleskap hos de som deltar. Gjennom å jobbe mot individuelle eller felles mål øker ferdighetene og skaper samtidig også erfaringer og minner man kan ta med seg videre i livet.
Hvem deltar på Hordablæsten?
På Hordablæsten deltar korpsmusikanter fra hele Hordaland, inkludert skolekorps, juniorkorps, generasjonskorps og aspiranter. Deltakerne spenner fra nybegynnere til erfarne musikanter, og de kan stille som solister, i små ensembler eller som en del av større korps. Konkurransen tiltrekker seg både barn og ungdom som ønsker å vise frem ferdighetene sine, få tilbakemeldinger, og oppleve musikalsk fellesskap med andre i regionen.
Skolekorps
Skolekorpsklassene er for korpsene som er registrert som skolekorps i NMF sin medlemdatabase. Skolekorps kaller vi ofte for hovedkorpset, og det konkurreres i første til tredje divisjon. Brass og janitsjar er delt inn i egne divisjoner. Alle korps får skriftlig tilbakemelding på sine fremførelser, og alle klassene blir rangert av to dommere. Skolekorpsene velger selv hvilken divisjon man stiller i på bakgrunn av det musikalske nivået.
Generasjonskorps
Et generasjonskorps er et musikkorps hvor medlemmer fra ulike aldersgrupper spiller sammen, ofte med deltakere som spenner fra barn og ungdom til voksne og eldre. I generasjonskorpsklassen deltar korps som er registrert som generasjonskorps i NMF sin medlemsdatabase.
Skolekorps som ønsker å delta i denne klassen, kan søke om å delta, og kan ha inntil 8 voksne med. I denne klassen får man skriftlig tilbakemelding og klassen blir rangert av to dommere. I denne klassen er det bare en divisjon. Divisjonen består av både janitsjar og brass.
Juniorkorps
Et juniorkorps er et musikkorps for yngre medlemmer, vanligvis barn som har spilt et instrument i noen få år og er i ferd med å lære grunnleggende samspill og korpsrutiner.
Juniorkorpsene deles inn i brass og janitsjar klasse, men ingen divisjonsinndeling. Juniorkorpsene får skriftlig tilbakemelding fra en dommer, og det er ingen rangering i denne klassen. Alle juniorkorps som deltar, får tildelt en spesialpris basert på fremføringen. Alle juniorkorps mottar pokal under premieutdelingen.
AspirantWorkshop
AspirantWorkshop er et tilbud for de yngste og nyeste medlemmene i skolekorpset. Workshopen er spesielt designet for de som nettopp har begynt å spille et instrument, og som kanskje ennå ikke er klare for å delta i konkurransen.
Man kan melde på enkeltpersoner, grupper eller hele aspirantkorpset. Her får de mulighet til å spille sammen med mange andre aspiranter, under ledelse av en dyktig dirigent, med støttespillere fra voksne instruktører.
Aspirantene spiller ikke med noter på denne workshopen, de lærer alle låtene på gehør. Målet er å delta med et eget innslag på premieutdelingen (altså det vi kaller festkonsert). Alle som deltar, får medalje.
Solister
Solistkonkurransen er en individuell aldersbestemt musikkonkurranse der enkeltmusikanter fremfører et solo-stykke foran en dommer og publikum. Konkurransen er åpen for musikanter som ønsker å vise frem sine ferdigheter på et bestemt korpsinstrument, og deltakerne kan være i ulike aldersgrupper og nivåer, fra nybegynnere til mer erfarne musikanter.
Solistene blir vurdert på teknisk ferdighet, musikalitet, tolkning av stykket, og sceneprestasjon. De får muligheten til å velge et musikkstykke som passer til deres ferdighetsnivå og personlige stil, og blir ofte akkompagnert av et piano. Solisten må selv gj
Solistkonkurransen er en viktig del av Hordablæsten, og den gir deltakerne en sjanse til å utvikle seg som utøvere, samtidig som de får skriftlig tilbakemeldinger fra profesjonelle dommere. Dommerne plasserer de 6 beste med poeng i 13 til 19 årsklassene, mens resterende deltakere blir plassert på delt 7. plass.
Er man 12 år eller yngre stiller man i en egen juniorklasse. I denne klassen får alle pokal og det er ingen rangering. Alle i juniorklassen får skriftlig tilbakemelding fra en dommer.
Ensemble
En ensemblekonkurranse er en musikkonkurranse der mindre grupper av musikere, kalt ensembler, deltar og konkurrerer mot andre ensembler. Et ensemble i Hordablæsten må bestå av mellom 2 og 10 musikere, og instrumenteringen varierer, avhengig av gruppens sammensetning. Det kan for eksempel være messingensembler, treblåsensembler, eller blandede grupper med ulike instrumenter fra korpset. Klassene er inndelt etter fødselsår.
I ensemblekonkurransen fremfører deltakerne et eller flere musikkstykker fremfor to dommere, som vurderer dem på musikalsk samspill, teknisk ferdighet, musikalitet, tolkning av stykket, og sceneprestasjon. Samarbeid er en nøkkel i slike konkurranser, ettersom mindre ensembler krever tett koordinering og felles musikalsk forståelse for å skape en helhetlig fremføring.
Deltakelse i ensemblekonkurranser gir musikerne en unik mulighet til å utvikle sine samspillferdigheter og individuelle prestasjoner i en mindre gruppe enn i et fullt korps.
Er man 12 år eller yngre stiller man i en egen juniorklasse. I denne klassen får alle pokal og det er ingen rangering. Alle i juniorklassen får skriftlig tilbakemelding fra en dommer.
Hva vurderes du på i konkurransen?
Alle klasser har dommere som gir skriftlige tilbakemeldinger. De skriftlige tilbakemeldinger blir sendt på e-post, som ble lagt inn ved påmelding til konkurransen. Dommerne skal vurdere det musikalsk samspill, teknisk ferdighet, musikalitet, tolkning av stykket, og sceneprestasjon under de ulike fremføringen under konkurransehelgen.
Her kan du lese mer retningslinjene til dommerne under Hordablæsten
Her kan du lese konkurranse reglementet for Hordablæsten
Premieutdeling: Hyllest til alle deltakerne!
Hordablæsten har premieutdeling under det vi kaller festkonsert. Festkonsert er en avslutningskonsert som markerer høydepunktet for musikkonkurransen. Under denne konserten er det en premieutdeling til alle korpsklassene, samt solist og ensemble over 12 år. Juniorklassene i solist- og ensemble, de har egen premieutdeling etter de er ferdig å spille. Et korps står for underholdningen på festkonserten, og leverer festmusikk med fengende rytmer og god stemning.
Festkonserten pleier å være utsolgt, og publikum består i hovedsak av deltakere, dirigenter og familie.
Tidligere resultater - Hordablæsten
Resultater 2024
Resultater 2023
Resultater 2022
Resultater digitalt bare for korps 2021
Resultater 2019
Resultater 2018
Hordablæsten 2020 ble avlyst på grunn av Covid 19.
Fremtidige arrangementsdatoer
2026: 11. og 12. april
2027: 10. og 11. april
2028: 23. og 24. april
2029: 14. og 15. april