Tall og fakta
Tall og fakta er avgjørende for å styrke NMF og våre medlemskorps. Gjennom regelmessige medlemsundersøkelser, samarbeid med forskningsinstitusjoner, og eksterne artikler, bygger vi et solid kunnskapsgrunnlag som støtter våre strategiske veivalg. Dette gjør oss i stand til å tilpasse våre tiltak og aktiviteter, slik at vi kan bidra til å utvikle korpsbevegelsen på en måte som fremmer fellesskap, mestring og varig deltakelse.
/ dirigenter / instruktører
voksenkorps
254 korps er stiftet for over 100 år siden. (Pr. 31.12.23)
Statistikk, undersøkelser og kunnskap om korps
Norges Musikkorps Forbund (NMF) jobber kontinuerlig med å utvikle og samle kunnskap om korps. Vi har statistisk materiale om våre medlemskorps, vi har utviklet en del undersøkelser, og vi søker også kunnskap og forskning som kan være relevant for oss hos andre.
Kunnskapsgrunnlaget gir organisasjonen viktig informasjon for å kunne gjøre gode prioriteringer og veivalg fremover. Norges Musikkorps Forbund skal styrke det enkelte medlemskorps, og utvikle korpsbevegelsen som en viktig samfunnsaktør i fremtiden.
Kunnskapsgrunnlaget ligger tilgjengelig for alle som måtte ønske, både for våre medlemskorps, til politisk arbeid og redaksjonelt til medie- og synlighetsarbeid.
Vårt kunnskapsgrunnlag
NMF har, i tillegg til vår medlemsstatistikk, utviklet et antall medlemsundersøkelser i samarbeid med Telemarkforskning og Broad Mind Trading. Undersøkelsene kartlegger korpsenes opplevelse av egen hverdag og kobles også opp mot medlemsstatistikk. Undersøkelsene gjennomføres hvert annet år og retter seg mot ulike målgrupper.
NMFs egne undersøkelser er stort sett kvantitative. Det betyr at vårt datagrunnlag stort sett kan gi oss god kunnskap om tingenes tilstand. Vi kan teste hypoteser og teorier, men det gir oss ikke eksakt kunnskap om årsak og virkning. Alle våre data er egenrapportert fra korpsene, både medlemsstatistikk og andre undersøkelser. For å sikre kvalitet og objektivitet i analysen av datagrunnlaget, er det derfor avgjørende at dette gjøres av tredjepart, i vårt tilfelle Telemarkforskning.
Vi ser også til annen relevant ekstern kunnskap tilknyttet forskning, undersøkelser, artikler, strategier og stortingsmeldinger. Til sammen gir dette organisasjonen et godt grunnlag for strategiske veivalg og fremtidige prioriteringer.
Medlemstall - følg utviklingen
Hvert år følger vi korpsenes utvikling og utarbeider medlemsstatistikk som gir en oppdatert oversikt over status per 1. januar. Statistikken bygger på korpsenes egne rapporteringer og oppdaterte medlemstall. De siste årene har vi sett en gledelig medlemsvekst, og vi gleder oss over hvordan korpsene utvikler seg.
Strategi og måltall
NMFs vedtatte strategi omtaler organisasjonens kvantitative mål, hvor nivået for nyrekruttering skal opprettholdes og varighet på medlemskap i skolekorps skal økes med 5%. Vi følger i tillegg en del andre nøkkeltall som f.eks. gjennomsnittsalder, korpsstørrelse og medlemstall sammenliknet med SSB-tall for å få et så fullstendig bilde av medlemsutviklingen som mulig.
Trenden med bedre rekruttering enn forventet, gir oss dårligere tall på varighet medlemskap siden det er i aspirantgruppen frafallet naturligvis er størst. Derfor har vi en nedgang i varighet skolekorpsmedlemskap selv om vi jobber for å øke varigheten.
Medlemsstatistikk 2024
Norges Musikkorps Forbund har pr. 1. januar 59 608 medlemmer fordelt på 1 600 korps. NMF har hatt en positiv medlemsutvikling de siste årene i alle alderskategorier. Vi har også en økning i antall unge medlemmer. Dagens medlemsutvikling gir håp for fortsatt vekst og utvikling.
Totalt sett er det 1 280 flere medlemmer pr. 1. januar i år enn året før. En jevn økning i den viktige aldersgruppen 10-14 år tyder på at barn og unge i større grad enn før blir værende lenger i korpset.
Det er også en god økning i antall utøvende medlemmer i voksen- og ungdomskorps, der har medlemstallet økt med 14% over de siste 10 årene.
Historikk og utvikling
For de som er interessert i å se utviklingen, har vi god historikk fra vi opprettet medlemsdatabasen i 1994, men også noe data om tidligere år. Data før ‘94 er basert på innrapportering av tall fra korpsene, ikke medlemslister, så mange feilkilder og omtrentlige størrelser. Etter ‘94 er datakvaliteten mye høyere.
Ser vi på de siste 25 årene var 2003 toppåret med rett over 70 000 medlemmer. Deretter en periode på ca 10 år med jevn nedgang før det flatet ut i 2013-2014 på et medlemstall rett under 60 000.
Koronaperioden gav en stor nedgang siden det var vanskelig å drive rekruttering i den perioden, men korpsene sørget i etterkant for en veldig god rekruttering, så en fikk de medlemmene tilbake i løpet av 2 år etterpå og har nå medlemstall høyere enn vi har hatt på 10 år.
Du finner statistikk pr år fra 2015 i dokumentarkivet
NMFs medlemsundersøkelser
NMF har, i samarbeid med Telemarkforskning, utviklet tre undersøkelser som sendes medlemsmassen regelmessig. Undersøkelsene har ulik profil og målgruppe og sendes ut annenhvert år. Felles for undersøkelsene er at de kartlegger medlemmenes opplevelse av egen korpshverdag.
Korpsundersøkelsen
Korpsundersøkelsen kartlegger korpsets opplevelse av egen hverdag innenfor områdene medlemsutvikling, opplæring, økonomi, omdømme, øvingslokaler og fremtid. Undersøkelsen sendes til styreledere i alle medlemskorps, og ble sist gjennomført i 2024.
Den siste rapporten viser blant annet at pandemien ikke har fått varig betydning for medlemstallet. Medlemstallet i NMF er i 2023 det høyeste siden 2015. Rekruttering, musikalsk utvikling og korpset som sosial arena er de tre viktigste målsettingene for korpsene.
Flere korps jobber langsiktig med utvikling, og en av fire korps har nå en langtidsplan. Dette har økt siden 2021.
Les hele rapporten her.
Musikant- og drillundersøkelsen
Sendes ut til musikanter i alderen 13-19 år og kartlegger deres opplevelse av egen korpshverdag. Musikant- og drillundersøkelsen henvender seg mer direkte til enkeltmedlemmet og kartlegger ungdoms opplevelse av egen korpshverdag. Denne undersøkelsen ble sendt ut første gang i 2023, slik at vi har ikke tidligere undersøkelser å sammenlikne med enda. Undersøkelsen sendes ut neste gang i 2025.
Unge som går i korps, har det bra. Ni av ti sier de har det bra eller veldig bra i korpset. Ungdom opplever det som positivt å spille i korps. De opplever at de får bedre selvtillit og utvikler sosiale ferdigheter som også styrker dem i livet ellers.
Hvis vi ser på korpsundersøkelsen og musikant- og drillundersøkelsen i sammenheng, er det en tydelig forskjell på styrets opplevelse og ungdommenes opplevelse av korpsets omdømme i nærmiljøet. Mens korpsstyret opplever omdømmet som svært godt, opplever ikke ungdommene det samme. Det er spesielt gruppen 17-19 år som opplever at korpsets omdømme er lavt.
Eksterne artikler og undersøkelser
I tillegg til våre egne undersøkelser, søker vi også kunnskap hos andre. Det er flere andre aktører som driver utviklingsarbeid som gir oss relevant og utfyllende kunnskap om vår aktivitet. Her vil du finne undersøkelser og forskning innenfor vårt felt som er utført av eksterne. Det vil også være lenke til relevante nettsteder som gir oss relevant kunnskap. Du vil både finne rapporter og artikler til nedlastning, og til nettsteder som oppdateres regelmessig.
Ungdata
Ungdata er et norsk undersøkelsesprogram som samler informasjon om ungdoms helse, trivsel, skolegang, fritid og sosiale relasjoner. Undersøkelsen, som gjennomføres i skoler, gir forskere og myndigheter innsikt i ungdommers liv, og brukes som grunnlag for tiltak og politikkutforming. Dataene er anonyme og hjelper både kommuner og staten med å følge utviklingen blant ungdom i Norge.
Verdien av musikk
Rapporten Verdien av musikk fra Norsk musikkråd belyser musikkens samfunnsverdi og betydning i Norge. Den tar for seg musikkens positive bidrag til både individ og samfunn, med fokus på helse, læring, kulturell identitet og sosial samhandling. Rapporten dokumenterer hvordan musikk skaper trivsel og tilhørighet, samt hvordan den kan bidra til å redusere utenforskap og styrke lokal kultur.
Les rapporten Verdien av musikk - Norsk Musikkråd 2020.
Musikk i kroner og øre
Rapporten Musikk i kroner og øre, utgitt av Norsk musikkråd, gir en oversikt over den økonomiske verdien av musikkfeltet i Norge. Den analyserer musikkens samfunnsøkonomiske betydning, med fokus på inntektsstrømmer, økonomisk vekst, arbeidsplasser og kulturelle verdier.
Les rapporten Musikk i kroner og øre - Norsk Musikkråd 2021.
Korps i samfunnsperspektiv
Korps er mer enn bare musikk. Korps er en levende del av samfunnet som skaper fellesskap, styrker samhold og utvikler viktige ferdigheter. Gjennom korpset får barn, unge og voksne en arena for å samarbeide, skape og lære – samtidig som de opplever mestring og glede.
Korpsene har også en forebyggende rolle ved å tilby en trygg og meningsfull fritidsaktivitet. Barn og unge som deltar i korpset, får et positivt miljø der de kan vokse og utvikle seg. Det er et sted hvor de kan bygge vennskap og nettverk som varer livet ut. Kort sagt er korps en uvurderlig del av samfunnet. De skaper musikk, bygger sterke lokalsamfunn og gir barn og unge verktøyene de trenger for å lykkes i livet.
Offentlige meldinger og strategier
Rom for deltakelse – Regjeringens kulturfrivillighetsstrategi 2023–2025
Rom for deltakelse er regjeringens strategi for kulturfrivilligheten.
«Kulturfrivilligheten bidrar til å skape gode, inkluderende lokalsamfunn. Det er en åpen dør til rom der mennesker møtes, ler sammen og skaper sammen. Den er med på å gi oss identitet. Den gjør oss til et vi.»
Les strategien Rom for deltakelse her.
Alle inkludert
Alle inkludert er regjeringens handlingsplan for like muligheter til å delta i kultur-, idretts- og friluftslivsaktiviteter 2024–2026.
Her kan du se hva regjeringen prioriterer i perioden 2024–2026, noe som også kan være viktig for din kommune i forhold til prioriteringer.
Les handlingsplanen Alle inkludert her.
Barn og unge først – vårt felles ansvar
Forskningsrådet har skrevet et samfunnsoppdrag for inkludering av flere barn og unge i utdanning, arbeid og samfunnsliv.
Her kan det være nyttig informasjon i forbindelse med blant annet søknadsarbeid.
Les samfunnsoppdraget Barn og unge først her.
Folkehelsemeldinga – Stortingsmelding 15
Denne meldingen legger grunnlag for regjeringens prioriteringer innenfor folkehelse.
Les Stortingsmelding 15 – Folkehelsemeldinga 2022 her.
Oppleve, skape, dele – Stortingsmelding 18
Stortingsmelding 18: Oppleve, skape, dele – Kunst og Kultur for, med og av barn og unge.
Denne meldingen legger grunnlag for regjeringens prioriteringer innen kunst og kultur for barn og unge.
Les Stortingsmelding 18 her.
Økonomiske barrierer for barn og unges deltakelse i kulturfrivilligheten
Rapporten undersøker de økonomiske hindrene som begrenser barns og unges muligheter til å delta i kulturfrivillige aktiviteter.
Les rapporten Økonomiske barrierer her.
Fritidserklæringen
Norges Musikkorps Forbund har signert Fritidserklæringen. Alle som har signert erklæringen er enige om:
- At alle barn og ungdom skal ha mulighet til å delta i fritidsaktiviteter og til å delta i lek som passer for barnets alder.
- At barn og ungdom skal involveres og ha innflytelse over sin lek og fritidsaktivitetene de skal delta i.
Mangfoldsplakaten
Mangfold er en situasjon av variasjon og av noe som er sammensatt. Det etniske og kulturelle mangfoldet i Norge har økt vesentlig de siste tiårene og vil fortsette å øke i fremtiden.
Les Mangfoldsplakaten her.
Ulike muligheter – Kulturtanken
Rapporten Ulike muligheter fra Kulturtanken utforsker hvordan kulturtilbud kan tilpasses og forbedres for barn og unge i ulike deler av landet.
Les rapporten Ulike muligheter her.
Alle Med – verktøykasse
ALLEMED er en nettside med ulike verktøy korps kan benytte for å skape bevissthet og få tips til hvordan flere kan være med i aktiviteten.
Besøk ALLEMED her.
Last ned dokument
Opplastet av
Last ned dokument
Opplastet av
Last ned dokument
Opplastet av
Last ned dokument
Opplastet av
Last ned dokument
Opplastet av
Last ned dokument
Opplastet av
Last ned dokument
Opplastet av
Last ned dokument
Opplastet av
Last ned dokument
Opplastet av
Last ned dokument
Opplastet av