Hva er drill

Drill er å være i bevegelse med drillstav til musikk. Korpsdrill foregår både sammen med musikkorps og til digital musikk. På denne siden finner du grunnleggende informasjon om drillaktiviteten og drill i Norges Musikkorps Forbund.   

Om korpsdrill   

Begrepet korpsdrill betenger all drillaktivtet som utføres av medlemmer i Norges Musikkorps Forbund. 

Korpsdrill utføres både sammen med et musikkorps eller som selvstendige drilltropper. På 17. mai og i andre parader marsjerer drilltroppen sammen med musikkorpset, og de utfører synkroniserte bevegelser til musikken. Der er fokuset ofte marsjrutiner, hvor presisjon og synkronisering er avgjørende. Under konserter, show og konkurranser er koreografien mer kreativ og fri når det kommer til musikkvalg.  

Drill og musikkorps sammen  

NMF har lang og god tradisjon med drill og musikkorps sammen. Musikanten og drilleren skaper en inkluderende aktivitet for barn og ungdom. Musikkorpset står for musikken og gir rytmen og melodien som drillerne utfører koreografien sin til. Drillbevegelsene, inkludert kast med drillstaven, dansetrinn og formasjoner, gir musikken et visuelt uttrykk. Dette skaper en imponerende helhetsopplevelse, der publikum ikke bare hører musikken, men også ser den formidlet gjennom drillerne. Samarbeid mellom dirigenten, musikerne og drillerne er viktig. Dirigenten leder korpset musikalsk, mens drillinstruktør sikrer at koreografien fungerer optimalt til musikken. Drilltroppen og musikkorpset opptrer ofte sammen under marsjering, stevner og konserter. 

Drill som fysisk aktivitet 

Drill er en fysisk aktivitet. På treningene jobber utøverne med drillteknikk, dans, fleksibilitet, styrke og kondisjon. Drillutøvere trener i gymsal eller i idrettshaller, avhengig av hvilket nivå de er på. Utøvere på høyt nivå trenger god takhøyde for å gjennomføre sine treninger og konkurranseprogram. NMF anbefaler derfor godt egnede treningsfasiliteter med minimum ti meter takhøyde.  

Drill i Norges Musikkorps Forbund - om organisasjonen

I NMF er drill en viktig del av korpsmiljøet og i mange korps blir det organisert parallelt med det musikalske. I dag er det omtrent 3000 drillere tilknyttet NMF og vi har opptil 200 korps med drilltropp eller som selvstendige drillklubber. Flere drilltropper og drillere velger å delta i konkurranser, men det finnes også drilltropper som ikke konkurrerer.

Vi arrangerer regionale konkurranser gjennom hele året og NM i korpsdrill gjennomføres i juni hvert år. Utviklingen av drillfeltet innebærer utdanning og kursing av instruktører, dommere og drillutøvere. NMF arbeider også med å utvikle og vedlikeholde regler og standarder for drill i Norge. VI følger Norges idrettsforbunds bestemmelser om barneidrett.

Drill er en inkluderende og tilgjengelig aktivitet for alle. Vi har økonomiske støtteordninger og spesialtilpasninger for utøvere med funksjonsnedsettelser.

Utstyr som er vanlig i drill:  

 Drillstav  (med teip) 
Det varierer om utøveren selv kjøper drillstav eller om det lånes ut fra korpset. Ta kontakt med ditt korps/drilltropp for mer info. NMF anbefaler korpsene å informere om dette før første trening.

Teipen som brukes er tennisteip. Den brukes for å få bedre grep på staven.

Drillsko   
Dette er sko som også brukes i danseundervisning. 

Treningstøy /joggesko 
Drill er en fysisk aktivitet og det anbefales tøy det er komfortabelt å bevege seg i.

Eksempelbilde fra drilltrening i privat treningstøy. Foto: Markus Gjengaar/Kudos Studio.

Uniform  
Uniform lånes normalt ut fra korpset.

Eksempelbilde på tamburmajor med drilltropp i korpsuniform. Foto: Feber Film

Konkurransedrakter   
Konkurransedrakter blir enten lånt fra korpset eller er noe utøverne selv ordner. Drakter kjøpes som regel fra forhandlere eller kjøpes brukt. 

Eksempelbilde på drilldrakt som kan brukes på konkurranser og oppvisninger. Foto: Monika Heggem/NMF

Kontaktinfo

Alle / Nasjonalt
Norges Musikkorps Forbund

Det nasjonale kontoret er i Bergen og har rundt 24 ansatte.

Besøksadresse

Lars Hillesgt. 20a,
5. etasje
5008 Bergen

Postadresse

Postboks 674 Sentrum
5807 Bergen

Organisasjonsnummer:
971 160 047

post@musikkorps.no+47 930 50 692, beredskapstelefon ved kriser: +47 400 29 200
NMF Øst
Norges Musikkorps Forbund

Består av fylkene Akershus, Buskerud, Østfold og Oslo. NMF Øst ledes av et regionstyre bestående av syv styremedlemmer og fire varamedlemmer. Administrasjonen har kontorer i Oslo sentrum.

Besøksadresse

Storgata 8
0155 Oslo

Postadresse

Postboks 8723 St.Olavs plass
0028 Oslo

nmfost@musikkorps.no+47 982 41 157
NMF Sør
Norges Musikkorps Forbund

Består av fylkene Vestfold og Telemark og Agder, og har et regionstyre bestående av ni styremedlemmer og tre varamedlemmer.

Besøksadresse

Idrettens Hus
Stadionveien 5
3214 Sandefjord

Postadresse

Idrettens Hus
Stadionveien 5
3214 Sandefjord

nmf-sor@musikkorps.no+47 982 41 160
NMF Rogaland
Norges Musikkorps Forbund

NMF Rogaland sitt regionstyre har ni styremedlemmer og to varamedlemmer. Regiontinget velger regionstyret som styrer for en periode på to år av gangen. NMF Rogaland har 2 ansatte i 2 årsverk.

Besøksadresse

Sandvigå 7
4007 Stavanger

Postadresse

Sandvigå 7
4007 Stavanger

rogaland@musikkorps.no+47 932 86 846/ +47 478 13 526
NMF Hordaland
Norges Musikkorps Forbund

NMF Hordaland er en av åtte regioner i Norges Musikkorps Forbund. Regiontinget er NMF Hordaland sitt øverste organ. Dette arrangeres annet hvert år. Regiontinget velger regionstyret som styrer for neste periode. NMF Hordaland har et regionstyre med syv styremedlemmer og tre varamedlemmer. Det er tre faste ansatte på kontoret.

Besøksadresse

Lars Hillesgate 20A
5008 Bergen

Postadresse

Lars Hillesgate 20A
5008 Bergen

hordaland@musikkorps.no+47 982 41 162
NMF Nordvest
Norges Musikkorps Forbund

Består av Møre og Romsdal og tidl. Sogn og Fjordane. Regionen har et regionstyre bestående av seks styremedlemmer og fire varamedlemmer. Det er tre ansatte med til sammen 2,6 årsverk.

Besøksadresse

Idrettsvegen 2
6413 Molde

Postadresse

Idrettsvegen 2
6413 Molde

nordvest@musikkorps.no+47 982 41 164
NMF Trøndelag
Norges Musikkorps Forbund

NMF Trøndelag sitt regionstyre har 7 styremedlemmer og 3 varamedlemmer. Regiontinget velger regionstyret som styrer for neste periode. NMF Trøndelag har 3 ansatte.

Besøksadresse

Fjordgata 1
7010 Trondheim

Postadresse

Fjordgata 1
7010 Trondheim

trondelag@musikkorps.no+47 982 41 165
NMF Nord-Norge
Norges Musikkorps Forbund

Består av fylkene Nordland, Troms og Finnmark. NMF Nord-Norge har et regionstyre bestående av seks styremedlemmer og ett varamedlem. Regiontinget holdes annet hver år og velger regionstyret som styrer for neste periode. Regionen arrangerer også kurs, konkurranser og andre aktiviteter i regionen. NMF Nord-Norge har fire fast ansatte i til sammen 1,55 årsverk.

Besøksadresse

Krognessveien 33
9006 Tromsø

Postadresse

Krognessveien 33
9006 Tromsø

nordnorge@musikkorps.no+47 982 82 377
NMF Innlandet
Norges Musikkorps Forbund

Norges Musikkorps Forbund (NMF) Innlandet sitt regionstyre består av seks styremedlemmer og tre varamedlemmer. Regiontinget velger regionstyret som styrer frem til neste regionting. NMF Innlandet har tre ansatte.

Besøksadresse

Fakkelgården
Vormstuguvegen 40
2624 Lillehammer

Postadresse

Fakkelgården
Vormstuguvegen 40
2624 Lillehammer

innlandet@musikkorps.no+47 982 41 158
Medlemsservice
Norges Musikkorps Forbund

Tlf.: +47 930 50 692, e-post: post@musikkorps.no Beredskapstelefon ved kriser: +47 400 29 200

Besøksadresse
Postadresse
Tilbakemelding