Nyttig innhold

Utviklingsarenaer for dirigenter 

Utviklingsarenaer for dirigenten

Dirigenten er en avgjørende ressurs i korpset. Norge Musikkorps Forbund har bidratt i utviklingen av diverse møteplasser, kurs, studier og ulike ressurser for at dirigenter skal få relevant kompetanse til å lykkes i korpshverdagen.

Vårt kurstilbud for dirigenter er en del av Dirigentløftet. Her har vi samlet ulike måter du som dirigent kan tilegne deg mer kunnskap.

Skrevet av
No items found.
Utviklingsarenaer for dirigenten

Utviklingsarenaer for dirigenten

Dirigenten er en avgjørende ressurs i korpset. Norge Musikkorps Forbund har bidratt i utviklingen av diverse møteplasser, kurs, studier og ulike ressurser for at dirigenter skal få relevant kompetanse til å lykkes i korpshverdagen.

Vårt kurstilbud for dirigenter er en del av Dirigentløftet. Her har vi samlet ulike måter du som dirigent kan tilegne deg mer kunnskap.

Skrevet av
originalt
No items found.

Dirigentnettverk

Som dirigent er du en avgjørende ressurs i korpsene og vi ønsker å bidra med å inspirere deg i dette viktige arbeidet. Dirigentnettverkene skal bidra til faglig påfyll og inspirasjon, og gi rom for å knytte relasjoner, erfaringsdeling og diskusjon.

I Dirigentnettverket inngår både regionale nettverksamlinger og digitale møter med variert innhold. Innholdet er ulike tematikker som er relevant i arbeid med å bidra til fellesskap, trygghet, utvikling og mestring i ensembler i ulike aldre og på ulike nivå. Dirigenter i kor og orkester er også velkomne.

Tilbudet er en del av Dirigentløftet og gjennomføres med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB.

Dirigentuka 

Dirigentuka er Norges største dirigentkurs og samler opptil 100 dirigenter hvert år. Dirigentuka har mange ulike kurs og passer for alle typer dirigenter. Kursdagene er fylt med foredrag, teknikktimer, mesterklasser og alt tenkelig dirigentstoff.

- Dirigentuka 2025 kommer

Ung dirigent

Regionene tilbyr Ung dirigent som et kurstilbud til ungdom som er interessert i å lære seg å dirigere. De fleste regioner gjennomfører Ung dirigent som et tilbud i forbindelse med sommerkurs, mens noen gjennomfører dette som dedikerte helgesamlinger. Kursene er støttet av Sparebankstiftelsen DnB.  

Som dirigent kan du også være en ressurs i å utvikle andre dirigenter. Den beste måten å få et forhold til dirigering på, er å få prøve å dirigere korpset. For de som vil kan det være moro å dirigere et helt stykke enten på øvelsen eller også på konsert. Dette kan man gjøre fra man en er veldig ung og fersk, både som musikant og dirigent.

Holde dirigentkurs i eget korps?

Her er eksempler på temaer det kan være aktuelt å være innom:

Partiturforståelse

  • Transposisjon
  • Harmonilære
  • Enkel analyse: Form, fraselengder osv.
  • Instrumentasjon

Kommunikasjon

  • Rolleforståelse som leder
  • Kroppsspråk
  • Hvordan henvende seg til korpset?

Dirigere et stykke med korpset

  • Forberede partituret
  • Enkel prøveteknikk
  • Dirigere på konsert

Ressurser utviklet til Ung dirigent

I Dirigentløftet har vi sammen laget en fagplan og to ressurshefter beregnet på unge dirigenter som er relevant for flere:

Ung dirigent – Fagplan  
Ung dirigent er et kurstilbud til ungdom som er nysgjerrige på dirigent faget, og tilbudet er utviklet av Dirigentløftet.

Ung dirigent – Roller og oppgaver
Oppgavene til en dirigent kan deles inn i tre områder: Musikalske, Organisatoriske og Sosiale. I dette dokumentet får du en kort innføring i de forskjellige områdene.  

Ung dirigent - Partiturforståelse
En innføring i å forstå et partitur, og en praktisk guide i hvordan du kan lese og manøvrere deg i et partitur som dirigent.

Maestro

Maestro er et to-årig program der to dirigenter får lede de beste korpsene i landet under veiledning av en mentor.

I Maestro står prøveledelse sentralt. I løpet av programmet vil de utvalgte dirigentene lede fire helgesamlinger med korps på høyt nivå. Dirigentene tilknyttet programmet har fullt musikalsk og kunstnerisk ansvar for prøver og konserter i produksjonene, under veiledning av mentor.  

I tillegg til fysiske kunstneriske prosjekter vil det være noen digitale møter som i hovedsak dreier seg om felles forberedelser med mentor som følger deltakerne gjennom prosjektperioden.  

Deltakerne tilbys også deltakelse ved andre relevante arenaer i Norges Musikkorps Forbund, som Dirigentuka. Tilbudet skal til sammen gi et godt og utfyllende innhold som styrker dirigentene i sitt arbeid med å lede musikanter å effektivt nå gode resultater gjennom opplevelser av fellesskap, trygghet, mestring og utvikling.

Mål

Styrke kompetanse og gjøre gode unge norske dirigenter kjent med og relevante i norske korps på høyt nivå.  

Målgruppe

Dirigenter under 30 år med en del dirigenterfaring som sikter mot å dirigere korps med høyt nivå.

Opptak

Dirigenter inviteres til fysisk prøvespill etter prøvedirigering digitalt.

Finansiering

Dirigentene som tas opp i programmet får dekket kostnader til reise og opphold i forbindelse med samlinger og konsertproduksjoner.  

Programmet er en del av Dirigentløftet og finansiert av Sparebankstiftelsen DNB.

Videreutdanning

Studiene Norges Musikkorps Forbund har vært med på å utvikle er praktisk rettet og tett knyttet til aktiviteten i korpset. Studiene er deltidstudier som gir 30 studiepoeng, og er fleksible med noen fysiske samlinger og resten som digital undervisning.  

Studiene skal være tilgjengelig for de fleste da det kun kreves generell studiekompetanse for å komme inn.

ConductIT ved Universitetet i Stavanger 

Ved Universitetet i Stavanger tilbys disse studiene skreddersydd for korpsdirigenter:

  • ConductIT Janitsjar og Brass, nivå 1 og 2
  • ConductIT Skolekorps, nivå 1 og 2

Studiene er samlingsbasert og første samling er i forbindelse med Dirigentuka. Universitetet har flere ConductIT studier, Express og Orkester, og tilbyr bachelor- og masterstudier i dirigering. Søknadsfrist til studiene er 1. mars.  

Praktiske studier rettet mot korpsnivå sammen med Sverige

Kort vei over grensa til Sverige tilbyr vi flere studier for korpsdirigenter på Musikhögskolan Ingesund. Musikhögskolan sikter på å være et nordisk blåsemusikksentrum. Det er både norske og svenske hovedlærere i alle studier i tillegg til andre lærere ved Musikhögskolan Ingesund og andre nordiske gjestelærere.  

Studiene har fem samlinger i året og tilbys hvert annet år.

Flere relevante korpsstudier

Ved Musikhögskolan Ingesund tilbys det også studier i, blant annet:

  • Tamburmajor
  • Traditionstrumslagning  

Litteratur 

I tillegg til artikler og filmer i de ulike områdene på nettsiden under Dirigenten har NMF laget emnehefter. Videre gir vi her tips om fagbøker og forskning på korps.

Emnehefter til gratis nedlasting

Her finner du noen emnehefter som er relevante for deg som dirigent produsert av Norges Musikkorps Forbund:

I perioden 2013-2015 samlet NMF 25 skolekorpsdirigenter fra hele landet, som hadde hatt suksess over tid, for å finne og kvalitetssikre suksessfaktorer, og bidra til utvikling av nåværende og fremtidige skolekorpsdirigenter.

Det ble utarbeidet et sluttdokument som har en del råd og tips for skolekorpsdirigenten:

Fagbøker

Her er noen eksempler på fagbøker som kan være relevant for deg som dirigent.

Om dirigering

  • Petter Ettrup Larsen (2007): Mød dirigenten
  • Ilya Musin (2007): The Languange of the Conductor´s Gesture  

Om repertoar

  • Teaching Music through Performance Series – Band. (Analyser av korpsrepertoar).  

Om ledelse av grupper

  • Gunnilla Guvå (2007): Fra jeg til vi – gruppeutvikling i barnehage og skole.
  • Leif Johansson Ensembleledning (2005): Ledarskap i mindre musikgrupper

Om prøveledelse

  • John E. Williamson (2007): Rehearsing the Band
  • Gary Stith (2017): The Conductors Companion 100 Rehearsal techniques, Imaginative ideas, Quotes and Facts
  • Scott Wilkonson Rush (2013): Habits of the successful middle school band director
  • Eva Nivbrant Wedin (2012): Spela med hela kroppen

Om arrangering

Roine Jansson (2006): Konsten at skriva enkelt för unga instrumentalister

Idar Torskangerpoll (2024): Håndbok i korpsarrangering

Forskning på korps

Her finner du et utvalg artikler, rapporter, doktoravhandlinger og masteroppgaver om korps. Det er ikke skrevet mange nordiske doktoravhandlinger om korps, men til gjengjeld finnes det flere masteroppgaver som handler om korps eller er korpsrelatert.

Forskningsrapporter

Doktoravhandlinger

Masteroppgaver

  • Østergaard, Niklas (2024): "De bakerste der". En kvalitativ studie av utfordringer knyttet til noteopplæring av slagverknybegynnere i skolekorps
  • Bjørhei, Maja (2024): "Everyone is welcome" En casestudie av undervisningspraksisen i Field Band Foundation i Sør-Afrika
  • Grong, Birgitte (2024): Innhold i orkester- og korpsdirigentutdanning. En deskriptiv, analytisk studie av studieplaner og hvordan dirigentutdannere beskriver og forstår sitt undervisningsmandat på bachelor- og masternivå i Europa
  • Nordberg, Ragnhild Sandbakk (2022): Korps for alle? En kvantitativ studie om sammenhengen mellom sosial ulikhet og foreldreinvolvering i organisert fritidsaktivitet
  • Nordberg, Odd-Erik (2022): "Sammen i musikken". En kvalitativ studie om musikkaktivitet som inkluderingsarena
  • Aarsland, Anna Kirstine (2020): "Og så skal det være god musikk". En diskursanalyse om skolekorpsdirigenter og noteforlag sine oppfattelser av "et godt skolekorpsrepertoar"

Nyttige linker 

Her finner du linker til steder du kan finne kunnskap som er relevant for deg som dirigent.  

Dirigentløftet  

Dirigentløftet er en nasjonal dugnad for å løfte norsk musikkliv. Satsingen er initiert av Sparebankstiftelsen DNB og Talent Norge. Aktivitetene gjennomføres i samarbeid med et bredt nettverk av samarbeidspartnere der Norges Musikkorps Forbund er en sentral aktør.  

På deres nettside finner du tilbud om kurs, artikler og andre ressurser

Sjekk for øvrig ut Dirigentløftets egen podkast Dirigentloftet  

Plattformen ConductIT.eu

ConductIt.eu er en nettbasert undervisnings- og læringsplattform for dirigentstudenter og dirigenter på alle nivå. Ressursen består av en omfattende samling av materiell om alle aspekter ved dirigering.

Innhold fra Digitale dirigentstudier og Digitale skolekorpsstudier

De første digitale dirigentstudiene ved Universitetet i Stavanger ble laget som Massive Open Online Course (MOOC). Mye av innholdet er fortsatt tilgjengelig, relevant og inngår også i nyere dirigentstudier. Innholdet i Digitale skolekorpsstudier er utviklet av NMF:

Grunnteknikk for dirigenter  

God grunnteknikk er et av dirigentens viktige verktøy. Her kan du trene sammen med Trond Korsgård til filmer utgitt av Universitetet i Stavanger.

Er du interessert i mer dybdekunnskap om teknikken kan du høre og dirigere med Denise Ham i the Craft of Conducting. Se hele videoen her:

Musikkparken

Musikkparken er en nettressurs på NRK for musikkelever og andre som ønsker å lære mer om musikk. Her kan du lære om blant annet musikkhistorie, komponering, teori, instruksjon og ledelse.  

Relaterte artikler

Se alt nyttig innhold
Ingen resultater
Tilbakemelding
No items found.
No items found.