Valg av repertoar
Repertoaret fyller store deler av korpsaktiviteten. Å sette sammen et variert og godt repertoar er derfor en viktig oppgave og verdt å bruke mye tid på for dirigenten. Repertoaret er et viktig verktøy for å:
- la musikantene oppleve å musisere
- skape spille- og korpsglede for både musikanter og publikum
- oppleve at progresjon skjer gjennom:
- lære ut musikalske moment
- lære samspill
- gi sjangerbredde og sjangerkunnskap
- bygge fellesskap og skape gode overganger i korpset
Variasjon i nivå og sjanger
For å sørge for musisering, utvikling, mestring og spilleglede for alle musikanter på hver øvelse er det fornuftig å velge repertoar med ulik nivåsammensetning.
- Velg noe musikantene kan strekke seg etter
- Velg noe som er mer innen rekkevidde
- Velg noe musikantene har overskudd på med det samme
En finner musikk med ulike vanskelighetsgrad innad i de ulike instrumentgruppene, som kan treffe musikanter på flere nivåer samtidig.
Som dirigent har du et spesielt ansvar for at musikantene får møte et variert korpsrepertoar i løpet av et år. Det de møter på korpsøvelsen er først og fremst det musikantene blir kjent med – og skaper sine erfaringer og repertoarkunnskaper gjennom.
Repertoarplanlegging
Når du skal planlegge repertoaret for sesongen er det hensiktsmessig å se hele året under ett.
- Sett opp en oversikt over alle opptredener, og reflekter over hva slags musikk som passer. Elementer du bør vurdere:
- Sjanger
- Lengde
- Vanskelighetsgrad
- Solister/gjester/samarbeid med andre
- Gjennomføre verk med ulike grupperinger i korpset samtidig
- Tenk igjennom hva korpset bør jobbe med for å løfte seg ytterligere. For ferske musikanter må du tenke progresjon, for mer erfarne musikanter er stadig nye utfordringer viktig.
- Sett opp hvor mange øvelser dere har til rådighet mellom hver fremføring.
- Sett inn musikk under det oppdraget den passer innunder.
- Tenk flerbruk, slik at musikken kan fremføres mer enn én gang.
- Tenk gjenbruk slik at korpset har overskudd når noe skal fremføres: Et stykke korpset fremførte på konsert på høsten kan for eksempel benyttes ute i marsj-sesongen.
- Sjekk hvilken musikk som må tilrettelegges for korpsets besetning.
- Vurdér om det er nok øvelsestid mellom hver konsert.
Lag en overordnet plan for hva som skal jobbes med når. Krevende musikk kan seksjoneres opp og jobbes med parallelt med annen musikk til andre prosjekter.
Originalskrevet, arrangert eller transkribert musikk?
Ja takk, til alt sammen! Musikantene liker ofte det de mestrer, og musikk som er skrevet godt. Sørg for at musikantene blir kjent med gode originalskrevede verk. Samtidig kan de få gleden av å spille gode transkriberte verk for andre ensembler og populærmusikk de kjenner igjen.
Gehør og noter
De første øvelsene i aspirantkorpset bør være uten noter. Det er viktig å få et forhold til instrumentet, lage lyd og musisere aktivt ved lytting i starten. Gode vaner starter tidlig, og det er viktig å få musikanten til å bli vant til å lytte.
Ganske raskt kan du introdusere rytmer og noter gjennom for eksempel lek og bruk av noteplakater. I korps er det viktig å bidra til at musikantene blir selvstendige notelesere. Vær bevisst på om du ønsker at musikantene skal lære musikken etter det de leser eller om du benytter innstuderings-metoder som gjør at musikantene lærer musikken mer på gehør selv om de har noter foran seg.
Fortsett å jobbe med å utvikle gehøret til musikantene ved å spille gehørlåter som en del av repertoaret sammen med notebasert. På den måten blir musikantene trygge på å spille både med og uten noter og har gode verktøy med seg som musikant.
Musikk i gata
Ute i gata når korps sitt største publikum. Ute møter vi de som ikke oppsøker oss. Ta dette til inspirasjon og forbered korpset slik at dere kan bygge et godt omdømme hos flere og gi publikum en opplevelse av korpsglede!
Det er mye musikk det kan fungere og spille ute og marsjere til. En grunnregel er at nivået på musikken som spilles utendørs er på lavere nivå enn det vanskeligste korpset spiller innendørs, – spesielt når korpset marsjerer.
Medvirkning
Flere musikanter har interesse for repertoar og kan være gode samarbeidspartnere i å oppdage og å legge et godt repertoar for korpset. Eksempler på måter å samarbeide med musikantene om dette:
- Opprett en kanal der musikanter kan dele repertoar de liker.
- Dirigenten legger frem forslag til verk som kan passe korpset og målet. Musikantene blir med på å velge ut det som skal benyttes. Håndsopprekking med lukkede øyne kan anbefales slik at alle får utrykke sin egen mening uten å bli påvirket av andre.
- Ha et musikkutvalg der dere sammen kan finne og avklare repertoar.
Repertoar av god kvalitet
Her er noen eksempler på tanker du kan ha med deg i jakten på godt repertoar.
- Interessante stemmer med variasjon i oppgavene hos de ulike instrumentene.
- Register ligger i hovedsak i områder musikantene har overskudd til å få det til å klinge godt.
- Naturlig stemmeføring både når det gjelder intervaller og rytmer.
- Oversiktlig layout. Store noter og luft mellom systemene for aspiranter og juniorer.

Tilpasse, arrangere og komponere for flere nivå samtidig
Sørg for flere mestringsopplevelser ved å gi og tilpasse stemmer som er innen rekkevidde til musikantene du har foran deg!
I denne artikkelen presenteres flere gode tips og muligheter for hvordan du som dirigent eller instruktør kan tilpasse musikken til dine musikanter.
Hvor finner du korpsrepertoar?
I dag ligger mye repertoar lett tilgjengelig via internett. Flere forlag deler partitur sammen med lydfil slik at du som dirigent raskt kan få et inntrykk av musikken og slik vurdere om den passer for dine musikanter. Her er noen steder du kan jakte etter godt repertoar:
- De ulike noteforlagenes nettsider, som for eksempel Hal Leonard og Barnhouse.
- Nettbutikker med musikk fra mange forlag. Noen eksempler:
- Sheetmusicplus.com
- Notebutikken.no
- Jwpepper.com
- Ta kontakt med andre dirigenter. Skap deg et nettverk. NMF og Dirigentløftet tilbyr ulike treffpunkt.
- Andre korps sine konserter
- Korpskonkurranser – Sjekk program.no for inspirasjon
Vær oppmerksom på at grader på musikken varierer i ulike land. I Norge har vi ikke et tydelig gradssystem det arrangeres for korps innenfor, slik det for eksempel er i USA. Sjekk derfor hvert enkelt partitur om det fungerer for dine musikanter.
Tilgjengelig repertoar fra NMF
I NMF har vi gjennomført flere prosjekter for å bidra til utvikling av korps-repertoar på ulike vis. Noe av dette repertoaret finner du gratis tilgjengelig her.
Alle spiller!
«Alle spiller» er verk som skal fungere som brobygger mellom de som har lite eller ingen erfaring fra korps og de med erfaring fra å spille i korps. Verkene legger til rette for at nye medlemmer kan bli inkludert og med det samme få oppleve læring, mestring og gleden av å delta i samspill med andre.
I 2019-2020 mottok NMF støtte til «Alle spiller» fra fra Norsk musikkråd. Hanna Stenstøen Nilsson, Erlend Solemdal og Khayalethu S. Benela fikk plass som ungdomspraktikanter i prosjektet der de arrangerte musikk fra ulike land sammen med Odd-Erik Nordberg som har mye erfaring og kunnskap å dele på område.
Filpakke
- A La Nanita Nana, Komp: Gomis, arr: Nilsson
- Hamba Nathi/Tyven Tyven, Afrikansk trad./Ukjent opphav, arr: Nordberg
- Igwara Gwara, trad., arr: Benela
- The Chicken Song, Arabic trad., arr: Nordberg
- Tic Tic Tic ya`am sleiman, Arabisk trad., arr: Nordberg
Innspillingene er gjort med Kongelige Norske Marines Musikkorps, pedagoger og barn av Grong Musikkproduksjon.
ImPULSE
Skap gode samspillopplevelser i lokalsamfunnet på tvers av nivå! Benytt det pedagogiske materiellet og bruk ImPULSE i korpsøvelsen, kulturskolen, skolegården, hjemme og på konsert!
I ImPULSE får drillere, musikanter og elever utfolde seg sammen i sang, spill og dans! ImPULSE kan benyttes til samspill innad i korpset og inkludere nye i korpsaktiviteten ved å tilby gode korps- og musikkopplevelser til flere.
Filpakke
Se musikkvideoen til ImPULSE:
New Kids on the Block!
Verket New kids on the block! gir en fantastisk mulighet for samspill mellom skolekorps og aspirant/junior-korps, eller voksenkorps og aspirant-juniorkorps, samtidig som man får vist frem de yngste musikantene på en flott måte.
Det finnes to arrangement. Det ene er arrangert i Flex 4, og er ment å passe for de fleste skolekorps. Fullversjonen har flere stemmer og høyere vanskelighetsgrad, og kan brukes av voksenkorps eller skolekorps som ønsker litt mer utfordring.
Filpakke
Ja, vi elsker
På 17. mai er dagen korpsene virkelig får sjansen til å vise seg frem. Arrangør David Hveem har laget et nytt arrangement som er tilgjengelig for alle korps, også for ferske musikanter.
Stronger together
Med støtte fra Norsk musikkråd og Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) har NMF gleden av å gi ditt korps verket Stronger together av Svein Henrik Giske til fri nedlasting.
Om verket
Målsettingen med bestillingsverket er å bidra til utvikling og tilgjengeliggjøring av et mer mangfoldig og godt repertoar, som gir gjenklang hos flere befolkningsgrupper enn i dag.
Verket er basert på sanger fra Syria, Polen, Iran og Somalia som er hentet inn av ungdomspraktikanter fra NMF. Sangene har blitt muntlig overlevert fra barn og unge med røtter fra opphavslandene som bor i Norge.
Publikumsmedvirkning
Publikumsmedvirkning har vært en vesentlig del i prosjektet som har stor betydning for publikums opplevelse av konserten. Ved å vise til ulike måter å involvere publikum på, håper vi dette kan inspirere korpsene til å la publikum delta mer også i andre verk.
Pedagogisk materiell til grunnskolen
Dette verket, eller deler av verket, kan passe godt til for eksempel skolekonserter. Verket vil passe både for skolekorps og voksenkorps. Det er dermed i tillegg til aktiviteter til publikum-deltakelse utarbeidet et kortfattet materiell som kan benyttes i grunnskolen før og etter konsertopplevelsen.
Filpakke
Verket lastes ned gratis fra Norsk Noteservice og vil ligge fritt tilgjengelig frem til 1. januar 2028.