Det er flere grunner til at økonomisk utroskap og underslag kan oppstå, men ofte skjer dette ved at muligheten er der og at fristelsen blir for stor. Kanskje er det mangelfulle rutiner for hvordan korpsets penger håndteres, eller usikkerhet rundt hvem som skal følge opp avvik? Uavhengig av hvordan underslag oppstår vil det kunne gi store økonomiske konsekvenser for korpset, og være krevende å oppdage og vanskelig å følge opp.
I løpet av det siste året har tre medlemskorps i Norges Musikkorps Forbund (NMF) blitt rammet av underslag. Blant disse var det eksempelvis et skolekorps som ble frastjålet i underkant av 700.000,- kroner, noe som ville ha tvunget dem til å legge ned. Heldigvis hadde korpset en forsikringsavtale som også dekket økonomiske tap knyttet til tillitsbrudd!
Underslagsforsikring fra Tryg
Medlemskorps i NMF tilbys en rimelig underslagsforsikring, utviklet i samarbeid med Tryg Forsikring, for å dekke økonomiske tap knyttet til brudd på tillitsverv.
Hva dekker forsikringen?
Forsikringen erstatter direkte økonomisk tap som oppstår som følge av at en tillitsvalgt i korpset har gjort seg skyldig i følgende straffbare handling (jfr. Straffeloven av 22. mai 1902 nr. 10):
- Underslag
- Tyveri
- Bedrageri
- Utroskap
- Dokumentforfalskning
Dersom det strafferettslige beviskravet ikke er oppfylt, omfatter forsikringen likevel tapet dersom korpset kan sannsynliggjøre at tapet er forårsaket av de nevnte straffbare handlingene. Med direkte økonomisk tap menes det kronebeløp eller verdien av den gjenstand eller interesse som er frarøvet korpset.
Hva koster forsikringen?
Forsikringen koster kun 267,- per år, og dekker tap på opptil 500.000,-.
Forsikringen innebærer en egenandel på kr 25.000,- for korpset.
Hvordan forhindre underslag i korpset?
Når uhellet først er ute er det godt å være forsikret, men det finnes ting korpset kan gjøre for å forhindre underslag. Noen enkle grep kan gjøre det lettere å forhindre underslag i korpset:
Etabler klare rutiner for håndtering av penger
Lag regler for hvordan innkjøp og pengetransaksjoner skal foregå, og gjør alle som påtar seg tillitsverv i korpset kjent med disse. Det kan eksempelvis være:
- Innfør begrensninger på hvor store summer som kan betales med korpsets kort.
- Ha to personer som disponerer bankkonti i fellesskap (dvs. ingen skal kunne overføre/ta ut penger fra en bankkonto alene) og still krav til at alle transaksjoner signeres/godkjennes av to personer.
- Krev at det alltid innhentes pris fra to eller tre tilbydere ved innkjøp av varer eller tjenester for verdier over en gitt sum.
Følg opp avtalte rutiner jevnlig
Styret bør følge med på økonomien løpende. Er det noe som ikke stemmer, bør dere stille spørsmål til den det gjelder. Oppdager styret avvik må det følges opp med engang. Jo raskere dere oppdager og tar tak i avviket, jo enklere blir den videre prosessen.
Har korpset en svært omfattende økonomi kan det også være nødvendig å hente inn referanser. Det er lett å si ja når noen melder seg frivillig til kasserer-jobben, men det kan være lurt å ha rutiner der man sjekker bakgrunnen til tillitsvalgte som skal håndtere penger og verdier. Referansen kan være fra lignende roller og verv, eller en anbefaling fra noen som med troverdighet kan gå god for personens egnethet.
Bestill underslagsforsikring
Ønsker ditt korps å utvide sin forsikring? Da kan styret laste ned skjemaet for bestilling her.
Skjemaet fylles ut og signeres, scannes og sendes til forsikring@musikkorps.no.
- Et mer utfyllende dokument om hva Underslagsforsikringen dekker er tilgjengelig her
Du kan lese mer om korpsets overordnede forsikringsavtale her.