Mange av våre medlemmer marsjerer sjelden eller aldri, men fokuserer mer på konserter med større musikkverker eller med kjente internasjonale solister, for eksempel. Andre marsjerer, men har ikke alle korpsinstrumentene, som for eksempel våre trommekorps.
Ikke alle medlemslagene våre er så store heller – noen er kammerensembler helt ned i fire medlemmer. Også de større gruppene varierer i instrumentsammensetning, med janitsjarkorps og brass band som de vanligste standardtypene.
Felles for alle korps er at de er en enestående arena for livslang læring! I korps lærer du å jobbe sammen med folk på tvers av alder og uavhengig av kjønn, og i korpset har alle en viktig rolle å spille! Soloklarinetten klarer seg ikke uten tredje kornett, og omvendt. Spiller du i korps vil du, nesten uansett hvor du flytter, finne deg et korps å skape søt musikk sammen med.
Korpstyper
Skolekorps
Skolekorps er korps for barn og unge opp til 19 år. Som navnet tilsier, er de ofte knyttet til en eller flere skoler i sitt nærmiljø. Skolekorpsene står ofte for grunnopplæringen på instrumentet, gjerne i samarbeid med kulturskolen.
Generasjonskorps/ kombinertkorps
I noen lokalsamfunn, særlig der man ikke ser grunnlag for både et skolekorps og et voksenkorps, har man det som kalles generasjonskorps eller kombinertkorps. Dette er korps for alle fra nybegynnere til pensjonister.
Ungdomskorps
Ungdomskorps har ikke en strengt definert betydning. Noen korps med ungdomskorps i navnet har etter hvert begynt å få noe høy gjennomsnittsalder. Når vi i NMF snakker om ungdomskorps mener vi gjerne korps som har en høyere nedre aldersgrense enn skolekorpsene, og som ofte er et tilbud til de ivrigste, eldre medlemmene i skolekorps. Noen ungdomskorps har også øvre aldersgrense. Ungdomskorpsene kan ha en viktig rolle for å bidra til utvikling for den enkelte musiker gjennom økte utfordringer, og som en brobygger mellom skolekorps og voksenkorps.
Voksenkorps
Voksenkorps kalte vi tidligere også amatørkorps. Dette er korps uten øvre aldersgrense. Mange voksenkorps har en formell nedre aldersgrense på 15 eller 16 år, men denne blir ofte ikke strengt håndhevet. «Er du god nok er du gammel nok».
Drillkorps/ -tropper
Tidligere var drilltroppen som oftest en del av skolekorpset, men særlig etter at konkurransedrill ble mer utbredt, er det mange drillkorps/ -tropper som har organisert seg på egen hånd.
Trommekorps
Rene trommekorps er en korpstype som vokser i popularitet. Trommekorpsene spiller gjerne på flere typer paradetrommer og stortrommer, og noen driver med formasjonsmarsjering
Mindre ensembler
Også mindre kammerensembler som kvartetter og septetter finnes i NMF-familien.